Ukraina! Festiwal Filmowy

UKRAINAFF PLAKAT
UKRAINAFF PLAKATUkraina! Festiwal filmowy – Festiwal Filmów Ukraińskich w Warszawie odbędzie się w dniach 20-23 października w Kinie ILUZJON FILMOTEKI NARODOWEJ. To pierwsze tego typu wydarzenie w Warszawie. Oprócz pokazów najważniejszych filmów z Ukrainy z ostatnich lat, w programie spotkania z gośćmi, konkurs na najlepszy film festiwalu, warsztaty kulinarne prowadzone przez Kuchnię Konfliktu oraz pokazy i zabawy dla dzieci. Będzie to wyjątkowa okazja do spotkania się z ukraińską kulturą oraz bliższe poznanie naszego sąsiada.
O idei przyświecającej Festiwalowi UKRAINA! mówi Beata Bierońska Lach – prezes Fundacji Luna Plus i pomysłodawczyni Festiwalu: „Ukraińcy to największa grupa cudzoziemców mieszkająca w Warszawie. Łączy nas bliskie sąsiedztwo i wspólna historia. W tym roku również przypada 25 lat od uzyskania przez Ukrainę niepodległości. Co wiemy na temat naszych sąsiadów? Co ich boli, o czym marzą i jakie tematy są dla nich ważne? Podczas festiwalu UKRAINA! będziemy chcieli pokazać jak wygląda współczesne życie Ukraińców oraz samą Ukrainę. Zapraszamy mieszkańców Warszawy, Polaków i Ukraińców. Poznajmy się bliżej, wspólnie spędźmy czas w kinie i rozmawiajmy o filmach oraz kulturze Ukraińskiej.”
Festiwal otworzy film „Gniazdo turkawki” w reż. Tarasa Tkaczenki, laureat tegorocznego Złotego Księcia w kategorii najlepszy ukraiński film fabularny na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Odessie [Odessa International Film Festival]. Film opowiada historię Daryny, Ukrainki, która po 2 latach nielegalnej pracy we Włoszech, wraca do kraju i do swojej rodziny. Spodziewa się dziecka ze swoim włoskim szefem. Staje przed dylematem. Gdzie lepiej i godniej żyć? I dla kogo? Film porusza kwestię masowej emigracji Ukraińców. Prawie 4 miliony Ukraińców wyjechało za granicę w poszukiwaniu lepszego życia. Taras Tkachenko weźmie udział w otwarciu festiwalu oraz spotka się z widzami festiwalu.
Ponadto w programie m.in. „Żywy ogień“ Ostapa Kostiuka [Ostap Kostyuk], artystyczny dokument o życiu i pracy pasterzy w Ukraińskich Karpatach, ukazujący misję i piękno profesji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. To film, który powstawał prze 4 lata i przenosi widza w świat magii, górskich mgieł i iskier żywego ognia. Wśród dokumentów pojawi się również ukraiński kandydat do OSCARA film „Ukraińscy szeryfowie”Romana Bondarczuka [Roman BondarchukRoman Bondarchuk], który otrzymał nagrodę specjalną jury w konkursie filmów pełnometrażowych IDFA. To tragikomiczna opowieść o dwóch szeryfach, którzy działają na południu Ukrainy i próbują powstrzymać przestępczość. Film śledzi ich losy, ukazując komizm codziennych sytuacji, w czym przypomina prozę Nikołaja GogolaPokażemy również fabuły, a wśród nich, m.in. „Bracia. Ostatnia spowiedź“ Wiktorii Trofimenko oraz „Przewodnik“ Ołesia Sanina [Oles Sanin], opowieść o amerykańskim chłopcu, który zmuszony jest do poradzenia sobie w trudnych warunkach Ukrainy lat 30-tych. W programie również klasyka kina ukraińskiego, odrestaurowane „ Cienie zapomnianych przodków“ Siergieja Paradżanowa [Sergei Parajanov (Siergiej Paradżanow)]z 1964 roku. Festiwal UKRAINA! pokaże nie tylko różnorodność tematyczną i gatunkową ukraińskiej kinematografii, wciąż bardzo mało znanej w Polsce, będzie przede wszystkim miejscem spotkania Polaków i Ukraińców.
Podczas festiwalu odbędzie się również pokaz bajek dla dzieci, połączony z zabawami, które poprowadzą animatorzy znani z Misiowych Poranków [Misiowe Poranki].
Warsztaty kuchni ukraińskiej poprowadzą Ukraińcy gotujący na co dzień w Kuchni Konfliktu [Kuchnia Konfliktu]. Będzie to znakomita okazja do poznania tradycji kulinarnych Ukrainy oraz odkrycia kilku kuchennych tajemnic.
Jeden wieczór festiwalu poświęcony będzie Olegowi Sencowowi, ukraińskiemu reżyserowi, który po sprzeciwie wobec rosyjskiej aneksji Krymu, został aresztowany w swoim domu w maju 2014 roku, przewieziony do Rosji i po ponad roku spędzonym w areszcie, oskarżony o terroryzm i skazany na 20 lat więzienia. Oleg Sentsov, który zdobył uznanie za debiut fabularny „Gracz“ na Festiwalu Filmowym w Rotterdamie w 2012 roku, jest wspierany przez środowisko filmowców, które walczy o jego uwolnienie. FilmOlega Sencowa „Gracz” będzie można obejrzeć podczas festiwalu UKRAINA!

Organizator: Fundacja Luna Plus
Współorganizatorzy: Filmoteka Narodowa, Kino Iluzjon, Stowarzyszenie Studentów Ukraińskich w Polsce
Patronat: Polsko – Ukraińska Izba Gospodarcza Sponsorzy: Lvivske (Lwiwske)ObolonRobert Doms
Patroni medialni: Planete+Krytyka Polityczna, Empik , Wschodnik.pl, 5kilokultury, Aktivist, Kino, Milvai, Reader’s Digest, Kontynent Warszawa – Warszawa Wielu Kultur, etnosystem.pl, Korporacja Ha!artHIROCo Jest Grane24.pl, Radio TOK FM
Projekt współfinansowany jest przez m.st. Warszawa.