PROTEST PRZECIWKO SKAZANIU OLEGA SENCOWA I OŁEKSANDRA KOŁCZENKI

Motto: „Sąd okupacyjny z natury rzeczy nie może być sądem sprawiedliwym” – Oleg Sencow, wystąpienie na rozprawie sądowej w dniu 19 sierpnia 2015 r.

Data: Wtorek, 25 sierpnia 2015 r., godz. 18:00-20:00

Miejsce: Ambasada Federacji Rosyjskiej, ul. Belwederska 49, Warszawa

Organizatorzy: Komitet Obywatelski Solidarności z Ukrainą, Fundacja „Nasz Wybór”, Stowarzyszenie „Za Wolną Rosję”, Amnesty International

FB: https://www.facebook.com/events/152600681743481/

25 sierpnia sąd w Rostowie nad Donem ogłosi wyrok w procesie pochodzących z Krymu aktywistów Euromajdanu Olega Sencowa i Ołeksandra Kołczenki. Rosyjska prokuratura oskarża ich o „działalność terrorystyczną” i wnioskuje o skazanie ich na bardzo surowe kary – dla Olega Sencowa żąda 23 lat więzienia, a dla Ołeksandra Kołczenki 12 lat. Sencow i Kołczenko przetrzymywani są w aresztach na terenie Rosji od maja 2014 roku i sądzeni są jako obywatele rosyjscy, pomimo że oni sami nie przyjęli rosyjskich paszportów i nie wyrzekli się obywatelstwa ukraińskiego. W grudniu 2014 roku na kary po 7 lat pobytu w kolonii karnej skazani zostali Giennadij Afanasjew i Ołeksji Czyrnyj, których oskarżono o współpracę z Sencowem i Kołczenką.

Władze Rosji nazywają ten proces „sprawą terrorystów krymskich”. Obrońcy praw człowieka, w tym rosyjskie Centrum Obrony Praw Człowieka „Memoriał”, wskazują natomiast, że jest to typowy proces pokazowy, który ma na celu zastraszenie ludności Krymu i tym samym umocnienie władzy rosyjskiej na tym terytorium. Dowody stanowiące podstawę oskarżenia zostały częściowo sfabrykowane, a śledztwu towarzyszyły rażące naruszenia praw człowieka – nie tylko pogwałcenie prawa jednostki do samostanowienia o sobie, lecz także tortury. Torturami funkcjonariusze Federalnej Służby Bezpieczeństwa wymusili na Giennadiju Afanasjewie zeznania, które miały pogrążyć Sencowa i Kołczenkę – później odwołane przez Afanasjewa przed sądem. Torturowany był także Oleg Sencow. „Wrzucili mnie do auta z workiem na głowie. Przywieźli do budynku FSB. Pytali, kto chciał wysadzać pomniki. Kopali, bili rękami, pałkami. Nie chciałem mówić, zaczęli dusić narzuconymi na głowę reklamówkami. Wiele razy widziałem to w kinie i nie rozumiałem, jak ludzie mogą się dać tym złamać. Ale to jest koszmarne, wysoki sądzie. Grozili, że zgwałcą mnie pałką, wywiozą do lasu i tam zakopią” – mówił Sencow na jednej z rozpraw (cyt. za „Gazetą Wyborczą”, zob. http://wyborcza.pl/1,75475,18595858,proces-czysto-stalinowski-rezyserowi-grozi-ponaddwudziestoletni.html#ixzz3jRa50qt1http://wyborcza.pl/1,75475,18595858,proces-czysto-stalinowski-rezyserowi-grozi-ponaddwudziestoletni.html#ixzz3jRa50qt1)

25 sierpnia o godzinie 18:00 przyjdziemy przed Ambasadę Federacji Rosyjskiej w Warszawie, aby zaprotestować:

– przeciwko nielegalnej okupacji Krymu przez Rosję;

– przeciwko łamaniu prawa mieszkańców Krymu do samostanowienia o sobie;

– przeciwko stosowaniu przez FSB tortur;

– przeciwko sądowej farsie, którą obrończyni praw człowieka Zoja Swietowa nazwała procesem „iście stalinowskim”;

Szczegółowe informacje na temat „sprawy krymskiej” można znaleźć tu: